جهان یک زن

من هدهدم، صفیر سلیمانم آرزوست

جهان یک زن

من هدهدم، صفیر سلیمانم آرزوست

سلام خوش آمدید

زیبایی نژاد و اقتدار مردان...

شنبه, ۱۶ اسفند ۱۳۹۹،
ایراد مباحث زنان این است که سیاسی شده‌است وقتی یک موضوعی غیر سیاسی، سیاسی شود خیلی سخت در جایگاه علمی مورد نقادی قرار می‌گیرد. این جور مواقع کلام مهم نیست بلکه فردی که آنرا ادا می‌کند مهم است. حتی اگر کلام از دهان یک سیاستمدار، یک امام جمعه، یک وزیر یا افرادی از این دست بیرون نیامده باشد، حتی اگر مباحث در قالب خطابه و سخنرانی  بیان نشده باشد بلکه جزو مباحث کارشناسانه علمی باشند.
 
این چند روز یک جمله از آقای زیبایی‌نژاد نه تنها در رسانه های رسمی بلکه در اینستاگرام بعضی‌ها منتشر شد. یک جمله از یک نشست تقریبا دوساعته با یک موضوع خاص. حتما مثل خیلی از موارد دیگر انتقادکنندگان حتی نرفتند یک نگاهی به آن خبرگزاری ها بیندازند چه رسد به اینکه بروند فیلم کامل آن نشست را ببینند! یعنی همه آن نغمه‌سرایی‌ها برای یک جمله که آن هم به عنوان فرضیه بیان شده است بیرون آمده است!
 
چندین سال است از مباحث «پژوهشکده زن و خانواده» استفاده میکنم. خیلی وقتها با پیش‌فرض ذهنی خودم جلو رفته ام ولی برخلاف تصورم با یک رویه کاملا منطقی و علمی روبه رو شدم که به دور از خط‌مشی های سیاسی و احساسات زودگذر بوده است. نقدهای زیادی هم از افراد مختلف شنیده‌ام که بعضی هایش را قبول دارم ولی از آن طرف معتقدم هیچ نهاد علمی در حال حاضر به خوبی پژوهشکده مسائل زنان را واکاوی و نقد نمیکند.
 
در آخر اینکه جناب زیبایی‌نژاد در نشست بررسی «لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر» خشونت فقط راجع به اقتدار مردان صحبت نکرده‌اند! از سوء‌استفاده مردان در محیط خانواده هم حرف زدند؛ از ضعف قوانین هم حرف زدند «در جامعه‌ی ما خیلی از زنان با وجود قوانین فعلی دچار مشکل هستند و قوانین نسبت به مشکلاتشان ساکت هست و باید فکری به حالشان شود؛ حاکمیت نباید نسبت به ظلمی که به برخی از زنان می‌شود کوتاه بیاید. بخشی از این لایحه مشکلاتی را حل می‌کند. مثلا ما در زمینه‌ی سوء استفاده از زنان در فضای مجازی قوانین بروز نداریم. فایده‌ی تدوین این لوایح این است که راه چاره‌ای درمورد مسائل و مشکلاتی که امروز با آن مواجه هستیم نشان می‌دهد. ما نباید اجازه دهیم اتفاقاتی همچون قتل رومینا تکرار شود» یا به این نکته اشاره کردند«یک بحث دیگری که مطرح است این است که لایحه بایستی به خاص بودن آزار و خشونت جنسی توجه کند. خاص بودن آزار جنسی به این است که در بسیاری از مواقع زن بعد از اعلام جرم توان اثبات جرم را ندارد و این موجب می‌شود که در بسیاری از مواقع بخاطر ایجاد اتهام مجازات شود. علاوه بر این اعلام جرم و ابراز از طرف زن، عواقب بسیاری را برای او به همراه خواهد داشت؛ ولذا بسیاری از خشونت‌های جنسی علیه زنان ابراز نمی‌شود.»  مطالبی که قطعا انتقادکنندگان به آن حتی اشاره‌ای نکرده‌اند.

نظرات (۳)

سلام

کاملا با شما هم نظرم

پاسخ:
سلام علیکم 
خیلی ممنون و خدا روشکر 

درست بودن جملات دیگهٔ ایشون، نافی غلط بودن جملهٔ گفته‌شده نیست. مشکل خشونت وقتی حل می‌شه که هر دو طرف حقوق و تکالیفشون رو بشناسن و قانون هم در مواقع لازم، مقتدرانه و صحیح، ورود کنه؛ نه این طبق معمول توپ رو بندازیم تو زمین خانم‌ها و صورت مسئله رو پاک کنیم.

 

 

الان خانم‌های اقلیت‌های قومی ما اقتدار مردان رو نپذیرفتن؟ بهشون ظلم نمی‌شه؟ خانم‌های بلوچ مثلا.

 

پس این جمله که «اگر زن، اقتدار مرد رو بپذیره، خشونت اتفاق نمی‌افته» جملهٔ غلطیه. اصولا هر جمله‌ای که در حوزهٔ مباحث خانواده فقط به تکالیف یک جنس اشاره کنه، جملهٔ غلطیه.

پاسخ:
اول:من در متن فکر کردم واضح گفتم که نیاز هست صوت یا فیلم جلسه دیده و گوش داده بشه! :) آقای زیبایی نژاد سه تا فرضیه برای خشونت مطرح کردند. یکی از آنها اقتدار بود یکی هم کرامت نفس. یکی دیگه خاطرم نیست. این سه فرضیه بودند نه حکم. و از نظر من فرضیه قابل دفاعی هم هستند.


دوم:غرب دقیقا همین است که می‌فرمایید آیا مشکل خشونت در غرب حل شده؟! 

سوم: خیر خشونت در بین همه اقشار هست هرکدام به نوعی و شدت و اندازه ای ولی دلایل این خشونت ها متفاوت است.


چهارم البته من قبول ندارم حرف شما را. اگر در جایی نقصی وجود داشته باشد اشاره کردن به برطرف شدن آن نقص ایرادی ندارد. مثلا به مرد بگویند به زنت محبت کن تا اینطور نشود( کما اینکه حدیث هم داریم) یا بگویند به زنت احترام بگذار. یا به بچه ها بگویند احترام والدین را نگه دار


به هرحال ممنون از مطالعه و نظرتون 


خب من کل متن صحبت ایشون رو ندیدم. ولی چون این جمله تو متن خبرها بود که «اگر مرد اقتدار زن رو بپذیره...»، همین جمله رو نقد کردم. اگر این حرف صرفا یکی از فرضیه‌های موجود بوده و نظر نهایی ایشون نیست، حرف شما درسته و اشتباه از منه. البته نقد اون جمله سرجاشه، فقط اون قسمت انتساب این جمله به ایشون، نادرست می‌شه.

 

غرب، حقوق و تکالیف رو می‌شناسه؟ به نظر من که نمی‌شناسه. انقدر تو مشابه‌سازی زن و مرد تو همهٔ امور و همین‌طور انسان‌گرایی، افراط می‌کنه که حقوق و تکالیف از دست می‌ره.

 

بله، دقیقا. دلیل بخشی از خشونت‌ها هم دقیقا پر و بال دادن اشتباه و یک‌طرفه و افراطی، به اقتدار آقایونه. عرض من هم همین بود.

 

من معتقدم باید متوازن به نقص‌ها اشاره بشه. هرجا از یکی حرف زدیم، یه اشاره به اون یکی هم بکنیم. این کمک می‌کنه دیدن هر دو طرف ماجرا، ملکه بشه برای آدم‌ها. مخصوصا تو این کشور که گرایش‌های مردسالارانه هم هنوز پررنگ حضور دارن. [البته تو کشورهایی که گرایش‌های زن‌سالارانهٔ افراطی هم وجود دارن، به دلیل مشابهی لازمه]

 

خواهش می‌کنم. ممنون از شما :)

پاسخ:
ادعایش که گوش فلک را کر میکنه. البته بخش حقوقش خیلی پررنگ تر از بهش های دیگه هست. و البته که حقوق و تکالیف بر مبنای قاص فکری خودشان. ولی نکته مهم تر از حقوق و تکالیف در خانواده اخلاق هست. یعنی به نظرتون خیلی از آدمها که مرتکب خشونت یا هر رفتار بدی دیگه، یا اصلا مرتکب گناه میشن اطلاعی از اون گناه یا کار بد ندارند؟! در عصر حاضر گمون میکنم اکثریت قریب به اتفاق آگاهی دارند ولی وجدان اخلاقی عملگرا ندارند.


اقتدار مشروع با قدرت نامشروع متفاوته. در بعضی جاها مثل زمان گذشته، یا بعضی اقلیت ها بحث قدرت نامشروع هست ولی اقتدار بحث جداگانه‌ای هست. و اتفاقا این فرضیه اقتدار مردان بسیار جای کار داره 


من حرف شما رو قبول دارم. ولی وقتی کفه ترازو به یک سمت سنگینی می‌کنه بیشتر صحبت کردن از آن سوی ترازو اولویت داره. و البته در بحث علمی که اصلا این مسائل مطرح نیست چون قراره حول محور یک موضوع بحث شود و موشکافی شود

ارسال نظر

نظر دادن تنها برای اعضای بیان ممکن است.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.

بِسْمِ اللَّهِ مَجْرَاهَا وَمُرْسَاهَا...