در روزهایی که عدهای به تبعیت از رسانههای آنور آبی، فریادشان بلند شده و مدام تکرار میکنند: «هنرمند جایش در زندان نیست» و درواقع با این حرفشان دنبال نوعی کاپیتولاسیون و مصونیت قضایی برای سلبریتیها هستند، خوب است نگاهی بیندازیم به ینگه دنیا و ببینم آنجا چطور با هنرمندان و سلبریتی ها برخورد میکنند.
1-«دالتون ترامبو» فیلمنامهنویس در سال 1947 مانند نه نفر دیگر از هنرمندان هالیوود درفهرست سیاه «افبیآی» قرار گرفت. او به دلیل عضویت در حزب کمونیست آمریکا به زندان محکوم شد. ترامبو جزو اولین گروهی بود که در فهرست سیاه قرار گرفتهبود؛ بعد از آنها نزدیک به پانصد نفر از هنرمندان آمریکایی در این لیست قرار گرفتند. ترامبو بعد از گذراندن دوران زندان به مکزیک رفت و در آنجا با نام مستعار فیلمنامهنویسی را از سر گرفت.
2-«چارلی چاپلین» با اینکه عضو حزب کمونیست نبود ولی به دلیل اینکه جامعه سرمایهداری را در فیلمهایش مورد طعن قراردادهبود جزو لیست سیاه «افبیآی» قرار داشت. در سال 1952وقتی چاپلین بعد از سفری به خارج از کشور قصد ورود به آمریکا را داشت با ممنوعیت روبه رو شد و به او گفتهشد برای ورود به خاک آمریکا باید تعهد بدهد. او هم نپذیرفت و برای همیشه آمریکا را ترک کرد.
3-«لی گرنت» بازیگر، مستندساز و کارگردان آمریکایی سال 1951 در مراسم تشییع «برومبرگ» بازیگری که در لیست سیاه قرار داشت از تحقیقات «افبیآی» انتقاد کرد( بعضیها برومبرگ را قربانی لیست سیاه نامیدند) چند روز بعد با اینکه گرنت عضو حزب کمونیست نبود در لیست سیاه قرار گرفت و از حضور در سینما و تلویزیون برای 12 سال منع شد.
4-«داریل حنا» یک بازیگر و فعال محیط زیستی است که تا به حال سهبار دستگیر شده و به زندان افتاده است. در تجمع اعتراضی سال 2006همراه چند هنرمند دیگر و 350کشاورزی که به دلیل نابودی مزرعهای بزرگ قرار بود بیکار شوند دستگیر شد. تا سال 2014چندین بار به دلیل اعتراض به تصمیمات دولتی در قبال محیط زیست دستگیر شد و به زندان رفت. او در مورد دورانی که در زندان سپری کرده میگوید؛ همیشه در انفرادی بوده زیرا همه گمان میکردند او رهبر معترضین است.
5-«ایمی شومر» ستاره کمدی سینمای آمریکا و «امیلی راتایکوفسکی» دیگر بازیگر آمریکایی در تجمع اعتراضی دستگیر شدند. این اعتراض که در مقابل ساختمان سنا و علیه «برت کاوانا» نامزد قضاوت در دادگاه عالی برگزار شدهبود موجب دستگیری 300نفر شد. معترضین نسبت به این که کاوانا متهم به آزار جنسی چندین زن است تجمع کردهبودند. در ویدئوهای منتشر شده در آن روز، شومر قبل از آنکه دستگیر شود گفتهبود «فکر میکنم قرار است بازداشت شویم!»
6-در سال « 2012جورج کلونی» به همراه پدر روزنامهنگارش، در تجمع اعتراضی علیه دولت سودان شرکت کرد. او که به همراه چند فعال سیاسی و هنرمند دیگر مقابل سفارت سودان در واشنگتن تظاهرات کردهبودند درخواست پیگیری مسئولان در این موضوع را داشتند.
7-«مارتین شین» به دلایل مختلف بارها دستگیر شدهاست؛ از اعتراضات سیاسی مثل مخالفت با حمله به عراق، انباشت سلاح های خطرناک تا مسائل اجتماعی و محیط زیستی. اولین اعتراض او به سیاست های ریگان بودهاست. او در سال 2009 گفتهاست که تا به حال66 بار دستگیر شدهاست.
8- «روزاریو داوسون» بازیگر آمریکایی است که در فعالیتهای سیاسی هم حضور دارد. او اولین بار در سال 2004 در اعتراض علیه «جرج بوش» دستگیر شد. در سال 2016نیز او جزو 800 نفری بود که روبه روی کنگره در تظاهرات دموکراسیخواهانه با نام «بهار دموکراسی» شرکت کرد و بازداشت شد.
اینها فقط تعداد اندکی از بازیگرانی هستند که در ایالتمتحدهآمریکا به دلایل سیاسی دستگیر شدهاند. این موضوع البته محدود به بازیگران نمیشود بلکه شامل هر هنرمند یا ورزشکاری میشود. شاید همهمان اسم «محمدعلیکلی» و محرومیتهایش از میادین ورزشی و محکوم به زندان شدنهایش را شنیدهایم یا بایکوت کردن «مل گیبسون» و دستگیر کردن صوری او و اجبارش به عذرخواهی از یهودیان به خاطر نظرش مبنی بر «جنگافروزی یهودیان در ادوار مختلف تاریخ» یا به خاطر فیلم «مصائب مسیح».
نکته جالب توجه در این قضیه نوع واکنش رسانهها و سلبریتیها نسبت به این برخورد پلیس است. خود سلبریتیها کاملا این بازداشتها را پذیرفتهاند و اذعان دارند که پلیس وظیفه قانونی خودش را انجام میدهد!
از طرفی رسانه های اصلیشان در بیشتر مواقع به تحقیر این هنرمندان میپردازند و با جملاتی مثل این که «قانون برای همه یکسان است» به دفاع از پلیس میپردازند و اینها را تخطئه میکنند. حتی بعضیها پا را فراتر میگذارند و درخواست مجازات بیشتری برای این چهرهها دارند!
- ۰۷ آذر ۰۱ ، ۰۱:۰۷