بچه که بودم وقتی قرار بود برویم فروشگاه کلی ذوقزده میشدم. فروشگاه همان ساختمان بزرگ و بعضا چند طبقه که کلی وسایل قشنگ دارد و همان اول باید یک سبد برداریم و شبیه کالسکه راهش ببریم و پرش کنیم. تصوری که با بزرگ شدنم کمرنگتر میشد. نمیدانم چقدر گذشت که "فروشگاه" از مدل قدیمی و بزرگ و چند طبقه و کمیاب بودنش فاصله گرفت و روزبهروز به تعدادش افزودهشد و کوچک و کوچکتر شدند. فروشگاههای جدید با نامهای جدید هرروز یک جای خیابانمان سبز میشوند و ما میتوانیم همان چند قلم جنس روزانه را هم به جای مغازۀ محل از فروشگاه سر خیابانمان بخریم. ولی واقعا این فروشگاهها از کجا تغذیه میشوند؟!
:small_orange_diamond:فروشگاه شهروند
از جمله فروشگاههای قدیمی و بزرگ در تهران است که زیر نظر شهرداری تهران میباشد. بزرگترین و اولین شعبۀ آن میدان آرژانتین است؛ هر چه بخواهی دارد از اقلام خوراکی گرفته تا پوشاک و فرش و میوه و ...
شهروند از آن فروشگاههاییست که تنوع زیادی دارد ولی محصولاتش مانند فروشگاههای قدیم تخفیف زیادی ندارد.
* شهروند مجازی از سال 91 شروع به کار کردهاست که میتوان محصولات را از طریق اینترنت سفارش داد و در منزل تحویل گرفت؛
:small_blue_diamond:فروشگاه رفاه
در دهه هفتاد با فاصله کمی از فروشگاه شهروند شروع به کار کرد با این تفاوت که در کل ایران شعبه داشت. سهام فروشگاه رفاه به شکل سهامی عام هست و در نتیجه مردم عادی که سهام آن را خریدهاند در سود و زیانش شریک هستند ولی مهمترین سهامداران و مالکان آن تعدادی از بانکها و بیمهها و شهرداریها هستند.
شعبه جمهوری رفاه از قدیمیترین و بزرگترین شعبههای رفاه است. رفاه شعبههایش را دستهبندی کرده و با نام "نسل جدید رفاه" معرفی میکند. رفاه اکسپرس، رفاه اکسترا و رفاه هایپر که به ترتیب بزرگتر شده و اجناس بیشتری دارند. رفاه و شهروند تا حد زیادی شبیه هم هستند؛ تنوع زیاد و تخفیف کم؛ گرچه در این بازار داغ فروشگاههای جدید هرروز بر تخفیفاتشان افزوده میشود.
:small_orange_diamond:فروشگاه اتکا
از قدیم شنیده بودم اتکا برای کارمندان ارتش است ولی هرچه در اینترنت جست و جو کردم و سایت اتکا را بالا و پایین کردم اسم ارتش در آن برده نشده بود! البته که اتکا مخفف " اداره تدارکات کارمندان ارتش" است ! فروشگاه اتکا قدمت طولانی تر از شهروند و رفاه دارد.برعکس سایت بد و سنگین و قدیمی اش فروشگاه های خوب و تمیزی دارد. علاوه بر تخفیفات معمولش برای کارمندانش هم تخفیفات بیشتری دارد.
.
:small_blue_diamond:فروشگاه هایپراستار
اولین فروشگاه بینالمللی ایران است که توسط دو شرکت " ماجد الفطیم امارات" و " کارفور فرانسه" تاسیس شدهاست. البته به نسبت 75( امارات) به 25 (فرانسه) درصد. هایپر ارستار چند شعبه در تهران دارد و دو شعبه در شیراز و اصفهان.
فروشگاههای هایپراستار تنوع محصولات خوبی دارند(مخصوصا فروشگاههای بزرگ و هایپر) گرچه ازین نظر به پای فروشگاه های اصلی و بزرگ شهروند و رفاه نمیرسند. تخفیفات معقولی هم دارند؛ که علاوه بر این در آخر هر راهرویی محصولی را با تخفیف ویژه معرفی میکند( روشی که تا حدودی در بعضی از فروشگاه های بزرگ دیگر هم دیده میشود).
ولی خب با همهی اینها اولا فروشگاههای هایپر استار به اندازه ی بعضی فروشگاه ها قابل دسترس نیست به دلیل کم بودن شعباتش دوما تخفیف زیاد بعضی از فروشگاه ها را ندارد سوما: چه بخواهیم چه نخواهیم سودش در جیب خارجی ها میرود!
فروشگاه افق کوروش
برعکس هجمههایی که به اسم فروشگاه شد ولی کوروش کاملا ایرانیست و متعلق به شرکت گلرنگ. البته هایپراستار هم نام یکی از شعب خود را کوروش گذاشتهاست.
کوروش اولین فروشگاه نسل جدید است؛ از همانهایی که خیلی بزرگ نیستند، چینش تقریبا نامنظمی دارند ولی تخفیفات خیلی خوبی دارند که گاهی آدم را به شک میاندازد که نکند تاریخ محصول گذشته یا محصول به درد نخوریست ولی واقعا هیچ کدام اینها نیست. ( برای اطلاع بیشتر به ویدئویی که در ذیل مطلب می آید توجه کنید).
:small_blue_diamond:فروشگاه جامبو
اگر دقت کردهباشید سردر فروشگاههای جامبو پرچم سفید و قرمز آویزان شدهاست؛ به این خاطر که جامبو ترکیهای است و پرچمهای سفید و قرمزش هم، رنگهای پرچم کشور ترکیه است. اگر داخل فروشگاه شوید هرچقدر هم فروشگاه کوچک باشد محلی را برای محصولات ترکیهای در نظر گرفته است. این فروشگاهها که زیرمجموعۀ فروشگاههای نسل جدید هستند و به شکل قارچگونهای در حال تکثیر هستند، تنوع محصولی کمی دارند و تخفیفی هم مثل فروشگاههای کوروش ندارند؛ گرچه زمانهایی را برای تخفیف ویژه در نظر میگیرند. آن قدیمها هم که برای خرید رفتهبودم فروشگاه شلختهای بود که کم ماندهبود کارتن را جلویت بگذارد تا خودت محصول مورد نظر را از کارتن برداری! نمیدانم الان هم هنوز اینطور هست یا نه.
:small_orange_diamond:فروشگاه هفت
مربوط به شرکت گلستان است. تا کنون فقط یکبار به یکی از شعباتش سر زدهام که به نظرم دلچسب نیامد. محصولات کم، ترهبار پلاسیده و چینش نامنظم. ولی خب خوبیش این است که ایرانیست.
:small_blue_diamond:فروشگاه خانهوکاشانه
سه گزارهای که راجع به این فروشگاه میتوانم بگویم این است که : اولا تقریبا همه جنسهایش چینی ست. دوما چینش خاصی دارد که راهروهایش بر اساس موضوع تفکیک نشدهاند بلکه بر اساس قیمت تقسیمبندی شدهاند. سوما کلیشۀ ذهنی ما را درباره فروشگاه زنجیرهای شکستهاست و اتفاقا هیچ خبری از مواد غذایی در آن نیست.
پینوشت: گرچه فروشگاهها همینطور جدی به راهشان ادامه میدهند و نام و سبکی نو پدید میآورند ولی این فروشگاههایی که نامشان برده شد آنهایی بودند که شعب بیشتری دارند و بیشتر در شهر به چشم میآیند وگرنه ما فروشگاههای دیگری مثل هایپرسان و تونل و خونهبهخونه و ... داریم..